fbpx
+31 (0)76 889 37 64 info@cafelievense.nl

Toen en nu

Geschiedenis Prinsenkade 7

Volgens de geschiedschrijving heeft Filips Willem, prins van Oranje, graaf van Nassau, op verzoek van schout, burgemeesters en schepenen, op 20 juni 1613 de eerst steen gelegd van de Nieuwe Kaai in Breda. Daarop volgde een banket op het stadhuis, waarna de magistraat ‘de voirsegde caeije met gemeine toestemminge den naem van Prince-Kaeije heeft gegeven’. De Prinsenkade werd oorspronkelijk dus Prinsenkaai genoemd en is tevens de oudste straatnaam van Breda, die bedoeld is om een persoon te eren.

Het monumentale pand op nummer 7 is in 1898 gebouwd en kent een rijke historie. Hotel-Restaurant het Wapen van Nassau was er decennialang gevestigd en was een begrip in de Bredase binnenstad. Door de aanwezigheid van de fraaie- nabij gelegen Sint-Barbarakerk (gesloopt in 1970), werd het Wapen van Nassau met regelmaat gebruikt voor trouwfeesten en partijen, totdat het hotel in 1980 haar deuren sloot.

Overname Lievense
In 1981 kwam Prinsenkade 7 in handen van Ingenieursbureau Lievense (huidig Lievense CSO), destijds gevestigd aan de Haven nummer 4 in Breda. Aanvankelijk was de aankoop van Prinsenkade 7 bedoeld om extra personeel te kunnen onderbrengen, ter realisatie van het in de jaren 80 vermaarde “Plan Lievense” (m.b.t. energieopslag in de Markerwaard). Toen in de loop van 1982 duidelijk werd dat de uitvoering van het plan minimaal op de lange baan geschoven zou worden, werd besloten om het pand op te delen in zowel woningen als kantoorruimtes.
Café Lievense
In 2017 kwam het pand in handen van L.W. Lievense junior, die in samenwerking met zijn zoon N.A. Lievense besloot om de begane grond van het pand haar oude élan en horecafunctie weer terug te geven. Inmiddels staat er een fraai tijdloos bruin café, met een knipoog naar de traditionele Engelse pub, waar jong en oud welkom is, maar waar het bovenal goed toeven is.
Call Now Button